de Kom

In de wijk Heerlerheide te Heerlen worden in opdracht van Weller 153 woningen gerenoveerd en tegelijkertijd verduurzaamd.

De wijk is gebouwd in 1953 en de woningen voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. De isolatiewaarde van het dak en de gevel is zeer beperkt. Daarnaast ontbreekt een ventilatiesysteem in de woningen waardoor de kwaliteit van het binnenklimaat onvoldoende is. Door de jaren heen zijn enkele woningen verkocht, waardoor er nu in de verschillende woonblokken een mix is van koop- en huurwoningen.

De wijk wordt getypeerd door de verspringende daklijnen als gevolg van de aanwezig hoogteverschillen; de aanwezigheid van 9 verschillende woningtypes en een afwisselende groenstructuur. Desondanks kent de wijk een sterke samenhang. Uitgangspunt van het ontwerp voor de renovatie is het behouden van de eenheid in de wijk en tegelijkertijd de differentiatie tussen de woonblokken te vergroten.

De uitstraling van de gevel wordt verbeterd door het stralen en opnieuw in kleur voegen van het metselwerk. Daarnaast worden enkele eenvoudige toevoegingen in de gevels aangebracht. Zoals een luifel, accentstroken tussen de nieuwe kozijnen en een aantal woningen worden voorzien van een bloemenraam. Per straat zorgt het variërend kleurpalet voor diversiteit.

Na renovatie voldoen de woningen aan energielabel A. Om dit te behalen worden de kozijnen en het glas vervangen en de spouwmuur wordt na-geïsoleerd. Tevens worden er na de asbestsanering van het dak, nieuwe geïsoleerde dakplaten en nieuwe dakpannen op de woningen aangebracht. En er wordt een warmte-terug-win-installatie in de woningen geplaatst om te zorgen dat alle warmte in de woning blijft en er toch voldoende geventileerd wordt. Met deze renovatie worden de woningen klaargestoomd voor de toekomst en kunnen de woningen eenvoudig op een duurzame energiebron worden aangesloten.

Status: in uitvoering

Voor – Na situatie