Duurzaam renoveren

39 woningen van wooncorporatie Wonen Zuid zijn getransformeerd naar comfortabele energiezuinige eigentijdse woningen met  een sterke identiteit. In opdracht van SATIJNplus Architecten.

Identiteit

De wijk waarin deze woningen staan wordt de komende jaren volledig getransformeerd. De woningen zijn technisch niet meer van deze tijd. De gevel isoleert slecht en er is onvoldoende ventilatie in de woning. Daarnaast is de huidige opzet van de wijk niet prettig. De woningblokken zijn anoniem en allemaal nagenoeg hetzelfde. Hierdoor ontbreekt het op straat aan oriëntatie en herkenbaarheid.

In het ontwerp is de sterke horizontale structuur van de bestaande blokken ingezet om de samenhang in de wijk te behouden. Tegelijkertijd hebben de blokken een krachtige identiteit gekregen door het kleurgebruik in de gevel. Door de borstwering te verlagen en zo nu en dan te doorbreken met een raam wordt de relatie tussen binnen en buiten versterkt. Door het toevoegen van grote raampartijen op de begane grond is het voor de bewoners mogelijk om zelf karakter en identiteit toe te voegen aan hun woning

Energiezuinig

Met de nieuwe gebouwschil voldoen deze woningen aan de wettelijke nieuwbouweisen. De woningen worden verwarmd door lage temperatuur verwarming en zijn uitgerust met een ventilatiesysteem. Voor nu wordt er nog gebruik gemaakt van de hergebruikte CV-ketel. Op termijn kunnen de woningen zonder grote ingrepen eenvoudig aangesloten worden op een warmtepomp of warmtenet. Waardoor de woningen voorbereid zijn op een gasloze toekomst.

Status: in uitvoering

Voor – Na situatie